Visst faen vil jeg ha et samfunn der mentale plager behandles med rus

Ved å “ikke ønske et samfunn” der folk tar rusmidler for å bli bedre, så er Anders Danielsen Lie med på ytterligere stigmatisering av alminnelige brukere av medikamenter.

Det er nemlig slik at man ikke kan skille vesentlig mellom et “rusmiddel” og et “medikament”. Begges formål når de inntas er å forbedre situasjonen til vedkommende som tar de på en eller annen måte. Dersom man tar antidepressiva tar man dette for å dempe en depresjon. Tar man MDMA kan dette også hjelpe for å dempe en depresjon. Den eneste reelle forskjellen mellom de to er hvordan de fungerer.

Når Danielsen Lie så går hardt ut mot “rusliberalere” overser han hele veien at deres vesentlige poeng er hele tiden bare at de ønsker å gjøre livet bedre for folk. At noen i denne iveren blir revet med av svak forskning er riktig det, men det betyr ikke at Danielsen Lie har rett av den grunn. Da får han i så fall kritisere det når de empiriske bevisene på at det aktuelle middelet har den eller den positive effekten ikke strekker til. Ikke dra alle over en kam som om medisin som sådant var noe negativt.

For det som skjer, når man gjør dette, og som Danielsen Lie gjør i sin tittel, er at man stigmatiserer medikamentbruk. Denne intuitive holdningen om at medikamentbruk i seg selv er noe negativt, den må vi glemme. Medikamentbruk er noe dumt dersom det foråsaker flere negative enn positive konsekvenser. Dersom “vi behandler medikamentbivirkninger hos barn med nye medisiner” så er vi bare “ute å kjøre” dersom dette gjør større skade på barnet om man ikke medisinerte det på den måten.

Dersom man legger til grunn det motsatte – at medikamentbruk i seg selv er dårlig – så stigmatiserer vi. De fleste av oss har hatt kontakt med gamle og syke mennesker, som “ikke vil ta medisinene sine”. Ikke fordi medisinene ikke hjelper de, men fordi de har en intuitiv holdning som sier at medisiner er dårlig. Man skal klare seg uten medisin. Man skal klare seg selvnaturlige måter.

Det samme gjelder medikamenter som antidepressiva. Ikke bare er antidepressiva vanskelig for mange, det har åpenbare bivirkninger, men den følelsen av at du ikke en gang klarer å holde hodet på plass uten hjelp fra medikamenter er veldig sterk. Og den følelsen stammer fra holdingene til folk som spør “Vil vi ha et samfunn hvor mentale plager behandles med rus?” Visst faen vil jeg ha et samfunn der mentale plager behandles med rus – dersom dette er effektivt.

For alternativet er mentale plager. Med mindre Anders Danielsen Lie får reformert hele det psykiske helsevernssystemet slik at tilbudet blir nogenlunde tilgjengelig for andre enn de med tusen kroner ekstra i uken.

Advertisements
Visst faen vil jeg ha et samfunn der mentale plager behandles med rus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s